W sobotę, 8 marca w godz. 14:00-17:00 w sali gimnastycznej Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku odbędzie się I edycja festiwalu kulinarnego „Skarby regionu”. Jak podkreśla pomysłodawczyni i jedna z organizatorek wydarzenia Karolina Wiejak, jego celem jest promocja produktów regionalnych oraz integracja społeczności, z zachowaniem ducha idei slow food.
Podczas festiwalu odbędzie się konkurs kulinarny, w którym jury oceni potrawy z wykorzystaniem produktu regionalnego w kategoriach: pierogi, pyzy i kluski, naleśniki i krokiety, potrawy mięsne i rybne oraz desery.
Kto będzie oceniał kulinarne wspaniałości?
Przewodnicząca jury Karolina Wiejak, gość specjalny wydarzenia Michał Denesiuk - wiceprezes Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni, starosta malborski Piotr Szwedowski, dyrektor Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku Waldemar Kuliński, dyrektor Muzeum Miasta Malborka Tomasz Agejczyk oraz Piotr Wąsowicz – Członek Zarządu Malborskie Światłowody i TvMalbork.pl.
Wśród wystawców znajdą się:
Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku z naleśnikami z różnymi dodatkami, pierogami ruskimi i z pieczoną kaczką, stolikiem kawowym z ciastem oraz specjalnie przygotowanym kącikiem dla dzieci do ozdabiania słodkich ciasteczek.
Pan Koza, czyli Gospodarstwo „Kaszubska Koza” z kozimi serami.
Koło Gospodyń Wiejskich „Cisowianki” z gorącą grochówką, pajdą wiejskiego chleba ze smalcem i ogórkiem oraz pysznymi plackami ziemniaczanymi.
Zakład Aktywności Zawodowej w Sztumie z kartaczem, zupą grzybową, swojską kaszanką i słodką bezą.
Ośrodek Szkolenia i Wychowania OHP w Tczewie z aromatyczną kawą, herbatą oraz słodkim poczęstunkiem.
Koło Gospodyń Wiejskich „Chochla i Warząchew” w Sztutowie z potrawami rybnymi i mięsnymi oraz słodkościami.
Lawendowa Osada, gdzie dowiemy się, jak wykorzystać lawendę w kuchni.
Pszczela Robota z miodami z lokalnej pasieki.
Ceramika od serca - Agnieszka Skotarek poprowadzi mini warsztaty z ceramiki dla dzieci.
Ekologiczne Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie Jaworscy z rzemieślniczymi przetworami z owoców i warzyw z własnego gospodarstwa, żywymi octami i zakwasami.
Cymesy z Kępiny z wyrobami rzemieślniczymi.
Witold Cyranowicz - Kanclerz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła Napitku i Rękodzieła z serami, miodem, chlebem i swojską kiełbasą w słoiku.
Karolina Wiejak Black Swan z gulaszem z jelenia, herbatką i książkami.
Festiwal uświetnią swoim występem artystycznym Eski Floreski ze Sztumskiego Centrum Kultury, których opiekunką jest Maria Seibert.
Fundatorami nagród w konkursie kulinarnym są m.in.: Starostwo Powiatowe w Malborku, Centrum Oświetlenia i Wyposażenia Wnętrz Oleksy, Kwiaciarnia Autorska Malbork (która również zadba o dekoracje kwiatowe na konkursowym stole) oraz Spiżarnia Malborska, a także Łukasz Konik, Michał Denesiuk i Akademia Kulinarna K5, którzy przekazali swoje książki z autografem. Wsparcia wydarzeniu udzielili również: Zagroda Boryny, firma Ekoj.pl oraz Podlaskie Wyroby.
Organizatorami festiwalu są: Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku, Black Swan by Karolina Wiejak, Muzeum Miasta Malborka oraz Stowarzyszenie „Malbork wczoraj i dziś”.
Patronem medialnym wydarzenia jest TvMalbork.pl Regionalna Telewizja Internetowa i Radio Malbork.
Z okazji Dnia Kobiet, Starostwo Powiatowe w Malborku przygotowało dla pań słodki poczęstunek.
Nie może was tam zabraknąć!