Wydanie nr 41/2025, Poniedziałek 10.02.2025
imieniny: pokaż (3 imiona)Jacek, Scholastyka, Trojan
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • tvmalbork.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl

Za nami warsztaty tworzenia malborskiego marcepana.

  • 15 grudnia 2024, godz. 12:43
  • ilość zdjęć: 54
W Muzeum Miasta Malborka po raz pierwszy odbyły się warsztaty kulinarne, które wprowadziły uczestników w świąteczny nastrój. Wszystko za sprawą marcepana malborskiego, którego zapach wypełnił wnętrza Muzeum. To były wyjątkowe i magiczne warsztaty.

W polskiej tradycji wigilia Bożego Narodzenia to jedno z najważniejszych świąt religijnych. Dla większości z nas z kolei to najbardziej rodzinne i tradycyjne święto obchodzone w ciągu całego roku. Każda rodzina ma swoje tradycje, zwyczaje i potrawy bożonarodzeniowe. A jakie obowiązywały w dawnych Prusach, w dawnym Malborku (Marienburgu)?
Częścią każdej lokalnej kultury jest kuchnia. Ta świąteczna jest pełna specjalnych oraz wyjątkowych potraw, które zazwyczaj przygotowuje się raz do roku. W dawnych Prusach jednym z takich wyjątkowych rarytasów był marcepan, który na świątecznych stołach królował w latach 1820 – 1945.
Podczas warsztatów, które odbyły się w sobotę, 14 grudnia w Muzeum Miasta Malborka uczestnicy pod okiem Karoliny Wiejak, znanej w naszym regionie szefowej kuchni, autorki książki „Szczęście na talerzu” i organizatorki różnorodnych warsztatów kulinarnych – przygotowywali „malborską” wersję marcepana królewskiego. Wbrew pozorom, nie było to trudne zadanie, a uczestnicy – co zobaczą państwo na nagraniu wideo i zdjęciach – świetnie się przy tym bawili. Co najważniejsze – własnoręcznie przygotowane kartofelki marcepanowe pięknie udekorowane i opakowane zabrali ze sobą do domów.
Na zakończenie każdy z uczestników otrzymał certyfikat.
Więcej szczegółów w materiale wideo opowiedzą: dyrektor Muzeum Miasta Malborka Tomasz Agejczyk i Karolina Wiejak.
Tagi

Powiązane artykuły