Wydanie nr 36/2025, Środa 5.02.2025
imieniny: pokaż (16 imion)Saba, Agata, Lubodrog, Awit, Awita, Adelajda, Albwin, Dobiemir, Elpin, Indracht, Izydor, Jakub, Modest, Przybygniew, Strzeżysława, Rodomił
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • tvmalbork.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl

Nowy Staw. Pigwówka, sernik pistacjowy i zapiekana kiełbasa w sosie najlepsze podczas Festiwalu Smaku Wielkanocnego.

  • 22 marca 2024, godz. 16:53
  • ilość zdjęć: 103
Jak co roku, Festiwal Smaku Wielkanocnego wprowadził wszystkich w przedświąteczny nastrój. Zastawione suto stoły przyciągały każdego, kto zdecydował się wziąć udział w tym smacznym wydarzeniu. Do kulinarnego konkursu zgłoszono ponad 70 propozycji – ciast, nalewek i potraw świątecznych. A która okazała się najlepsza?
W czwartek, 21 marca odbyła się kolejna edycja Festiwalu Smaku Wielkanocnego. Jury miało ciężki orzech do zgryzienia, ponieważ zgłoszone do konkursu specjały prezentowały się znakomicie.
Kierownik Referatu Rozwoju Urzędu Miejskiego w Nowym Stawie Anna Uzdowska, Skarbnik Miasta i Gminy Nowy Staw Hanna Gil oraz dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowym Stawie Wioletta Pielak wybierały najsmaczniejsze świąteczne ciasto oraz nalewkę.
Przewodniczący Rady Miejskiej w Nowym Stawie Marek Szczeciński, dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Malborku Wioletta Jachim oraz dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury i Sportu w Miłoradzu Marcin Szesza wybierali najsmaczniejszą wielkanocną potrawę.
Do kogo trafi nagroda publiczności, decydowali się uczestnicy tego wydarzenia. Każdy mógł podejść do stołu i skosztować każdej potrawy. Na smakoszy czekało mnóstwo rarytasów.
Koło Gospodyń Wiejskich w Trępnowach otrzymało nagrodę za najlepszą potrawę, czyli kiełbasę zapiekaną w sosie miodowo-musztardowym na ciemnym piwie. Beata Jabłońska upiekła najlepsze ciasto - sernik pistacjowy. Ewa Gołębiewska przygotowała najlepszą nalewkę – pigwówkę. Nagroda publiczności powędrowała do Marcina Marszałkowskiego z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Malborku, który do konkursu przygotował roladę bezową.
Oprócz głównego konkursu, były również degustacje na stoiskach przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z naszego regionu, a także gotowanie na żywo z szefem kuchni z Restauracji Wiki Smak.
Podczas wydarzenia zaprezentowały się sekcje taneczne i wokalne działające przy Nowostawskim Centrum Kultury i Biblioteki oraz seniorzy z Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Nowym Stawie.
Tagi

Powiązane artykuły